Der Alte honlapja Hungary - Sopron
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
DIJAIM

      Az alábbi dijjal EMIKE-ISA-NÓRI és SZUP:NAGYI tisztelt meg. Hálás köszönetem érte.

 Köszönetem: Emikének-Isának-Szup.nagyinak a díjért  
 
Köszönetem HONEYJEN-nek a díjért

Köszönetem  GYÖNGYINEK  a díjért.

Köszönetem: Gyöngyinek a díjért
 
Az  alábbi díjért  EMIKÉNEK-ISÁNAK-LUNÁNAK-LINDÁNAK-PÉTERNEK mondok  köszönetet.

Köszönetem: Emikének-Isának-Lunának-Lindának-Péter bácsinak a díjért
 
Köszönöm NÓRI-EMIKE-ISA-NAPSI és ANIKÓ kedves barátságát.

 Köszönetem: Nórinak-Emikének-Isának-Napsinak-Anikónak a díjért
 
Köszönöm, hogy JENNY  baráti körének tagja lehetek.

 Hálás köszönetem NÓRINAKLILLÁNAK és MARIANNAK a díjért
 

 Köszönöm Anikó barátságát

Az alábbi díjért  Lillának mondok hálás köszönetet.Hálás köszönetem az alábbi díjért Fantának és Mariannak 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

 

     
MENÜ
     
TÁRSALGÓ - CBOX
     
TRANSLATOR
     
LÁTOGATÓK
     
     
~ SZERETED A SPORTOT ? ~~ SPORT - SOPRON ! ~


 

  

 

 

 

     
KEDVENC OLDALAIM


 
   

   

 

  

    


 

   

     
BARÁTAIM OLDALAI
     
TŰZTORONY - HŰSÉGKAPU

 Tűztorony

Tűztorony

Az 58 méter magas Tűztorony négyzetes alaptömbből kinyúló hengeres törzsét körbefutó kosáríves loggia zárja le, kőbábos mellvéddel, toszkán oszlopokkal. Efelett a toronytest nyolcszegletű saroklizénákkal, négy oldalán félköríves kőkeretezésü ablak alatt egy-egy óralap látható 1735-ös évszámmal. A tornyot erőteljes hagymájú kupola koronázza, nyitott lámpással, sisakkal; festői hatását a rézfedés élénkzöld patinája emeli. Itt csüng a harang, amely Bécsújhelyen készült 1739-ben. Első említése 1409-ben történik. Első képe 1562-ből való. Alapjainak lerakásánál az egyik római kaputornyot is felhasználták. Az Árpádházi királyok korából származó, román stilusú masszív, négyszegletes alépítményére a középső részt a XVI.század elején emelték, barokk felső részét pedig az 1676-os tűzvész után, amikor a torony is leégett, építették meg újra 1681-82-ben.A torony otthont adott a toronyőrnek is, akinek feladatai közé tartozott a tűz megfigyelése és a közelgő ellenség szemmeltartása, sőt akkor is jeleznie kellett, ha előkelő uraság közeledett, valamint ha idegen borszállítmány érkezését fedezte fel. A toronyőr és segédei a toronyerkélyről zenét is szolgáltattak és kezelték a toronyórát.Az órát 1681-ben idították meg s ugyanabban az évben helyezték el a torony tetejére a kétfejű sast is, amely azóta Sopron időjelzője: forgásából megtudni, lesz-e  eső vagy nem. ( Ha észak-dél irányban áll, eső várható. ) 

 Hűségkapu

Hűségkapu

Az torony belső Fő-tér felé eső részén találjuk a Hűségkaput. E díszes , barokkos kapukeret Hikisch Rezső terve alapján készült a Sopron és környékének hovatartozása fölött döntő 1921.évi népszavazás emlékére, s Kisfaludi Strobl Zsigmond alkotása. A kapu feletti szoborcsoport közepén Hungaria alakja látható, körülötte a neki hódoló soproniakkal. A kapun volt a torony restaurálásáig a város címere is, amely az 1922.évi XXIX.tc.értelmében alján szalaggal bővült, rajta "Civitas Fidelissima" a leghűségesebb város felirással. A város új címerében is megmaradt ez a felírás. 

      

                        Régi városcímer                         A hűségkapu feletti szoborkompozíció.- Alkotója: Kisfaludi Srobl Zsigmond                         Sopropn város hivatalos címere           

Vissza        

 Tovább

     
ZENE
     
NAPTÁR
2018. Szeptember
HKSCPSV
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
<<   >>
     
NÉVNAPJELZŐ

     
SAJÁT OLDALAIM


 //altebela39.gportal.hu/

http://altebela.blogspot.com

http://alte39.blogspot.com

Brennberg blog - Hungary

 

     
SZÁMLÁLÓ
Indulás: 2006-12-07
     
IDŐJÁRÁS

HőtérképFelhőtérkép

 

Széltérkép

 

 

     
HASZNOS LINKEK
     
OLVASD EL!!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~OLVASD EL!!
     
EGÉSZSÉGES VAGY?


 

     
TURIISZTIKA


Országos turistautak

     
~~~LEGFRISSEBB HÍREK!~~~LEGFRISSEBB HÍREK!~~~
     
IP.ELLENŐRZÉS


IP

Map IP Address

     
NO SPAM !


Geo Visitors Map

     

ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaroS Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaroS Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Gyere és csatlakozz a -Karstjäger- magyar airsoft csapatába!    *****    Szoba gyerekkel kiadó film meg tekinthetõ gportálon klikk ide!    *****    Simonyi ingatlan Debrecen Eladó luxus lakások, házak, telkek, üzletek, lakóparki ingatlanok. Simonyi ingatlan Debrecen    *****    Ajándékozz Horoszkópot! Lepd meg szeretteidet egy Személyre szóló asztrológiai elemzéssel és 1 éves elõrejelzéssel.    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie, ehhez adok én,sok segítséget. Fordulj hozzám bizalommal!    *****    Az asztrológia sok segítséget ad az élet minden területén, de képzett, tapasztalt asztrológus kell hozzá, keress meg!    *****    Születési horoszkóp,3 év elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,konzultáció.Tájékoztatás az oldalon! látogass,meg!!!    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Bérkalkulátor    *****    Infrashape Horizontal fitness stúdió Debrecen    *****    Infrashape Horizontal fitness stúdió Debrecen    *****    too young and innocent | an aegyo queen | twice | neo culture technology    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA! Regisztrálj oldalamra és én segítelek elsajátítani az asztrológia tudományát!    *****    Tanuld nálam az asztrológiát teljesen ingyen, vagy kérj részletes asztrológiai elemzést &#8222;BECSÜLET KASSZÁS&#8221; alapon!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    Születési horoszkóp,3 év elõrejelzés,párkapcsolati elemzés ingyenes konzultáció,tájékoztatás az oldalon! kattints ide!!!    *****    Bûbájos Boszorkák - Charmed - Hírek - Extrák - Érdekességek - Charmed - Bûbájos boszorkák - Sok - sok infó - Charmed -    *****    Pénzkeresés az Interneten! Csak is kipróbáld, tesztelt módszerekkel, melyek tényleg fizetnek!